Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η συνεκμετάλλευση προηγείται του ορισμού υφαλοκρηπίδας

Οι μπίζνες της αστικής τάξης στις δυο όχθες του Αιγαίου δεν μπορούν να περιμένουν τις διευθετήσεις στα ανοιχτά ζητήματα
Από τη χθεσινή συνάντηση Ερντογάν - Παπανδρέου στο Ερζερούμ
Eurokinissi
Ενα ακόμα βήμα στην πορεία εγκαθίδρυσης καθεστώτος συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να αποδέχεται επί της ουσίας την πάγια τουρκική επιδίωξη για διμερή διαπραγμάτευση έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Η χτεσινή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, η κατ' ιδίαν τρίωρη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν και η ομιλία του μπροστά στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας, φανερώνουν ότι δρομολογούνται εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τον Μάρτη θα έρθει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τον Ιούλη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Τ. Ερντογάν.
Στη χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Τ. Ερντογάν, προς το τέλος της οποίας συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δ. Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο. Διπλωμάτες σημείωναν ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το θέμα της υφαλοκρηπίδας, καθώς και τις πτήσεις αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
Δίνοντας το στίγμα των επαφών και επιχειρώντας ταυτόχρονα να καλύψει τα πραγματικό περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών επαφών, ο Γ. Παπανδρέου, λίγη ώρα αργότερα στην ομιλία του μπροστά στους πρέσβεις της Τουρκίας σημείωσε:
«Είναι πολυτέλεια επικίνδυνη, να μην λύνουμε τη διαφορά μας στη θάλασσα, που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (...) Σήμερα, έχουμε εντατικοποιήσει τις επαφές αυτές. Οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Αν δεν το καταφέρουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, για να κριθεί το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :